Prevzemna ponudba in prospekt za odkup delnic družbe LON d.d., Kranj
Objavljeno: 10. 08. 2024

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana, Slovenska cesta 54A, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: »ILIRIKA«), kot pooblaščeni član v imenu in za račun prevzemnikov Otmar Zorn, Ulica Ferda Kozaka 30, 1000 Ljubljana, ZORN PLUS d.o.o., Stegne 23A, 1000 Ljubljana in GIC GRADNJE d.o.o., Sv. Florijan 120, 3250 Rogaška Slatina (v nadaljevanju skupaj: »prevzemniki«), na podlagi dovoljenja Agencije za trg vrednostnih papirjev, odločba št. 40201-2/2024-8 z dne 09.08.2024, daje prevzemno ponudbo za odkup delnic ciljne družbe Hranilnica LON d.d., Kranj, Žanova ulica 3, 4000 Kranj (v nadaljevanju: »ciljna družba«).

 

Prevzemna ponudba se nanaša na vseh 224.125 delnic ciljne družbe z oznako LONR in ISIN kodo SI0021110323 (v nadaljevanju »delnice LONR«), od tega je na dan podpisa prevzemnega prospekta s strani prevzemnikov 224.026 takih LONR delnic, ki so navadne, prosto prenosljive, imenske, kosovne delnice z glasovalno pravico, izdane v nematerializirani obliki, vpisane v centralnem registru vrednostnih papirjev, ki ga vodi KDD - Centralna klirinško depotna družba, razliko pa predstavljajo delne pravice, ki še niso bile oblikovane v 99 celih delnic LONR (dodatno pojasnilo v zvezi z delnimi pravicami je v naslednjem odstavku), zmanjšano za 92.532 delnic LONR, katerih imetniki so v času objave te prevzemne ponudbe že prevzemniki.

 

Osnovni kapital ciljne družbe je sicer razdeljen na 224.125 delnic ciljne družbe z oznako LONR. Do razlike v višini 99 delnic med sodnim registrom in centralnim registrom vrednostnih papirjev prihaja, ker je LON d.d., Kranj na podlagi sklepa Skupščine z dne 11.08.2000 izvedla povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe, pri čemer so za določene delničarje nastale delne pravice v smislu 364. člena ZGD-1. Delne pravice nastanejo, kadar pri povečanju osnovnega kapitala na delež delničarja v dotedanjem osnovnem kapitalu odpade le del nove delnice. Obstoj delnih pravic je torej razlog, zaradi katerega podatek o osnovnem kapitalu (OK) iz sodnega registra in statuta ni skladen z izračunom osnovnega kapitala kot izhaja iz zmnožka števila delnic in nominalnega zneska delnic, vpisanih v centralnem registru KDD. V centralnem registru KDD je namreč vpisanih 99 delnic manj, kot naj bi bilo delnic po navedbah v statutu. Delne pravice predstavljajo delež osnovnega kapitala LON d.d., Kranj v skupnem znesku 7.425 EUR oziroma odgovarjajo številu 99 delnic v nominalnem znesku 75 EUR.

 

Prevzemna ponudba se tako nanaša na vseh 224.125 delnic LONR (pri čemer velja, da je na dan podpisa prevzemnega prospekta s strani prevzemnikov 224.026 delnic LONR izdanih v nematerializirani obliki in vpisanih v centralnem registru vrednostnih papirjev, razliko pa predstavljajo delne pravice, ki še niso bile oblikovane v 99 celih delnic), zmanjšano za 92.532 delnic LONR, katerih imetniki so v času objave te prevzemne ponudbe že prevzemniki.

 

Prevzemna ponudba se tako nanaša na preostalih 131.593 delnic LONR, katerih imetniki niso prevzemniki, pri čemer velja, da je od navedenih preostalih delnic LONR 131.494 delnic LONR že izdanih v nematerializirani obliki in vpisanih v centralnem registru vrednostnih papirjev, v zvezi z delnimi pravicami, ki še niso bile oblikovane v cele delnice, pa bo prevzemna ponudba lahko sprejeta šele po tem, ko bodo te izdane kot delnice v nematerializirani obliki in vpisane v centralni register vrednostnih papirjev.

 

Prevzemno ponudbo je tako možno sprejeti le za delnice, ki so izdane v nematerializirani obliki in vpisane v centralnem registru, ki ga vodi KDD. V kolikor bo v času trajanja prevzemne ponudbe prišlo do združitve delnic pravic in izdaje dodatnih delnic z oznako LONR v nematerializirani obliki z vpisom v centralni register vrednostnih papirjev, ki ga vodi KDD, lahko akceptanti prevzemno ponudbo prevzemnikov sprejmejo tudi za te delnice LONR.

 

Prevzemniki za odkup vseh delnic, ki so predmet prevzemne ponudbe, v skladu s to prevzemno ponudbo ponujajo 75,00 EUR za vsako posamezno delnico ciljne družbe z oznako LONR. Prevzemniki za delnice ciljne družbe, ki so predmet prevzemne ponudbe, ponujajo plačilo celotne kupnine v denarju.

 

Veljavnost prevzemne ponudbe je od vključno 10.08.2024 do vključno 08.10.2024, kar je končni rok za veljavnost prevzemne ponudbe in le-ta se skladno z ZPre-1 ne more več podaljšati.

 

Prevzemniki ne določajo praga uspešnosti ponudbe in najnižjega odstotka vseh delnic, ki bi ga morali pridobiti na podlagi prevzemne ponudbe, da bi se ponudba štela za uspešno.

 

Poleg dovoljenja iz 32. člena ZPre-1 je skladno s 1. odstavkom 20. člena ZPre-1, za pridobitev vrednostnih papirjev, ki so predmet prevzemne ponudbe potrebno dovoljenje ali soglasje drugega organa, natančneje Banke Slovenije oziroma Evropske centralne banke, zato ta prevzemna ponudba vsebuje razvezni pogoj, ki nastopi, če pristojni organ do izteka roka za sprejem te ponudbe: 1) tega dovoljenja ali soglasja ne izda; 2) zavrne izdajo tega dovoljenja ali soglasja ali 3) izda dovoljenje ali soglasje samo za pridobitev deleža, manjšega od deleža vrednostnih papirjev kot vsote količine vrednostnih papirjev, ki so jih prevzemniki že pridobili, in tistih, glede katerih so akceptanti sprejeli prevzemno ponudbo prevzemnikov. Skladno s 3. odstavkom 20. člena ZPre-1 so vse pogodbe, sklenjene s sprejemom te prevzemne ponudbe sklenjene pod razveznim pogojem iz 1. odstavka 20. člena ZPre-1. Predmet prevzemne ponudbe niso novi nadomestni papirji, zato ta prevzemna ponudba ne vsebuje razveznega pogoja iz 2. odstavka 20. člena ZPre-1.

 

Ostale informacije v zvezi s prevzemno ponudbo so na voljo v »Prevzemni ponudbi in prospektu za odkup delnic družbe LON d.d., Kranj«.

 

Prevzemna ponudba je bila dne 10.08.2024 objavljena v časniku Delo, prevzemna ponudba in prevzemni prospekt pa sta javno objavljena tudi na spletni strani pooblaščenega člana ILIRIKA.

 

Prevzemniki so prevzemni prospekt, v skladu s 33. členom ZPre-1, poslali tudi poslovodstvu ciljne družbe, Agenciji RS za varstvo konkurence, Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev d.d., Ljubljana, KDD d.d. ter vsem borznoposredniškim družbam ali bankam, ki so upravičene opravljati storitve v zvezi z vrednostnimi papirji na območju Republike Slovenije.

 

Borznoposredniške družbe ali banke, ki so upravičene opravljati storitve v zvezi z vrednostnimi papirji na območju Republike Slovenije, morajo vsakemu imetniku delnic ciljne družbe, katerega račun vodijo, na njegovo zahtevo takoj in brezplačno izročiti izvod prospekta.

 

Postopek sprejema prevzemne ponudbe

 

Če želite sprejeti prevzemno ponudbo in prejeti kupnino, se morate pravočasno odzvati – podpisati ustrezne obrazce za sprejem prevzemne ponudbe. Vse aktivnosti, v skladu z delovnim časom poslovalnice ILIRIKE za sprejem prevzemne ponudbe lahko opravite v spodaj navedenih poslovalnicah ILIRIKE.

 

 

Poslovalnice ILIRIKE

 

Mesto Naslov Telefon Delovni čas
LJUBLJANA Slovenska cesta 54a 01 300 22 50 pon.-pet.: 08:00-16:00
MARIBOR Glavni trg 17 B 02 220 87 39 pon. - pet.: 08:00 - 12:00 in 12:30 - 16:00


Prospekt.pdf 
Obrazec IZJ-DEN.pdf 

Obrazec IZJ-DEN.docx 

 

Nazaj na novice