Dnevne novice - 31.07.2018
Objavljeno: 31. 07. 2018

SLOVENIA

Julija na letni ravni 1,9-odsotna inflacija

Ljubljana, 31. julija - Cene življenjskih potrebščin so se julija na letni ravni povišale za 1,9 odstotka, k skupnemu dvigu pa so največ prispevale višje cene pogonskih goriv. V primerjavi z junijem pa so poletne sezonske razprodaje obleke in obutve inflacijo znižale, tako da smo na mesečni ravni beležili 0,9-odstotno deflacijo, kažejo podatki statističnega urada.
Vir: STA

Standard & Poor's izboljšal oceno Save Re

Bonitetna agencija Standard & Poor's je izboljšala bonitetno oceno finančne moči Save Re na z A- na A (odlično), pri čemer je srednjeročna napoved stabilna. Sava Re je dokazala visoko kapitalsko moč v daljšem obdobju, tako po metodologiji bonitetne agencije kot solventnosti II, k čemer je prispevala tudi stabilna dividendna politika.
Vir: STA

Prevzemna ponudba za Kovintrade uspešna

Prevzemno ponudbo za celjski Kovintrade so sprejeli trije akceptanti za skupno 424 navadnih delnic družbe. S tem je bila ponudba podpisnikov delničarskega sporazuma, med drugim uprave Kovintrada ter podjetij Liko, Celjski sejem in Bartimaeus, uspešna, je razvidno iz obvestila o izidu ponudbe.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nintendo v četrtletju s 44-odstotno rastjo dobička

Nintendo je v minulem četrtletju zabeležil 30,6 milijarde jenov (234,8 milijona evrov) čistega dobička, kar je 43,9 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre visoko rast pripisati predvsem popularnosti njihove igralne konzole, imenovane Switch.
Vir: STA

Caterpillar z enkrat višjim četrtletnim dobičkom

Ameriški proizvajalec težke industrijske opreme Caterpillar je v drugem četrtletju vknjižil 14 milijard dolarjev prihodkov in ustvaril 1,7 milijarde dolarjev čistega dobička. Prihodki so se povečali za 23,7 odstotka, dobiček pa je bil več kot enkrat večji glede na enako obdobje lani.
Vir: STA

Sony v luči dobrih četrtletnih rezultatov zvišal celoletno napoved

Japonski proizvajalec elektronike Sony po letih izgub nadaljuje z močnim okrevanjem poslovanja. V minulem četrtletju je poročal o 226,4 milijarde jenov (1,7 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 36 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. V luči močnih četrtletnih rezultatov je Sony zvišal celoletno napoved.
Vir: STA

Samsung v četrtletju malenkost znižal dobiček

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je v drugem letošnjem četrtletju zabeležil 11.040 milijard vonov (okoli 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 0,1 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Padec dobička v podjetju pripisujejo počasnejši prodaji pametnih telefonov in ekranov.
Vir: STA

V Nemčiji julija dvoodstotna inflacija

V Nemčiji so julija na letni ravni zabeležili dvoodstoten dvig cen. Inflacijo so tudi tokrat podpirale predvsem cene energije, ki so se dvignile za 6,6 odstotka, podatke nemškega statističnega urada Destatis povzema nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Federal Reserve predvidoma v napoved višanja obrestnih mer

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) začenja danes v Washingtonu dvodnevno zasedanje, po katerem v sredo ne bo novinarske konference njenega predsednika Jeroma Powella, niti se ne pričakujejo spremembe v denarni politiki. Analitiki pa pričakujejo napoved nadaljevanja višanja obrestnih mer.
Vir: STA

SRBIJA

V Srbiji je bilo junija izdanih 20 odstotkov več izdanih gradbenih dovoljenj

V Srbiji je junija letos bilo izdanih 2003 elektronskih gradbenih dovoljenj, kar je za 20 odstotkov več kot v enakem mesecu lani, ko je bilo izdanih 1704 dovoljenj. V prvi polovici leta 2018 je bilo izdanih 8686 gradbenih dovoljenj, kar je za 11,5 odstotka več kot v prvih šestih mesecih lani.
Vir: Ekapija

KMBN: v teku so priprave za privatizacijo Komercialne banke

Priprave za privatizacijo Komercialne Banke so v teku pri katerih sodeluje tudi Narodna banka Srbije (NBS). Po besedah guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković je prihodnji solastnik v Komercialni banki lahko samo podjetje, ki ima izkušnje pri upravljanju finančnih institucij in ima dolgoročno strategijo, ki bo še dodatno prispevala k že dobremu položaju finančnega sistema v Srbiji.
Vir: Ekapija

Vlagatelji iz Abu Dabija, Italije, Belgije in Nizozemske

V Banatu, kjer veter piha skorajda vseh 365 dni, naj bi v dveh oziroma treh letih postavili 186 vetrnih turbin, ki bi lahko oskrbele 200.000 gospodinjstev. Vrednost teh naložb je skoraj milijardo evrov, kar je ena največjih naložb v Srbiji. Te vetrne elektrarne bodo zgradili investitorji iz Abu Dabija, Italije, Belgije in Nizozemske.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice