Dnevne novice - 25.07.2018
Objavljeno: 25. 07. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Indeks navzgor

Na Ljubljanski borzi so vlagatelji danes sklenili za 1,35 milijona evrov prometa. Največ ga je odpadlo na delnice Zavarovalnice Triglav, Krke in Cinkarne Celje. Tečaj delnic Krke je padel za 0,7 odstotka, približno toliko je pridobil tečaj delnic Cinkarne. Precej so pridobile še delnice Save Re in Petrola. Indeks je zrasel za 0,3 odstotka.
Vir: STA

Vestagerjeva zadovoljna z rezultatom glede NLB

Bruselj, 24. julija - Evropska komisija je zadovoljna z rezultatom pogovorov o prodaji NLB, je danes v Bruslju povedala evropska komisarka Margrethe Vestager. "Da, zadovoljni smo tako s sodelovanjem z oblastmi kot tudi z doseženim rezultatom," je komisarka odgovorila na vprašanje STA, ali je zadovoljna z odločitvami Slovenije v povezavi z NLB.
Vir: STA

Ob ugodnih hidroloških razmerah več elektrike iz hidroelektrarn

Hidrološke razmere v porečjih Drave in Save so bile v prvi polovici letošnjega leta nadpovprečno dobre. Tudi v porečju reke Soče je bilo tako v prvih štirih mesecih letos, medtem ko je bila maja in junija vodnatost te reke podpovprečna. Slovenske hidroelektrarne v prvem polletju beležijo večjo proizvodnjo električne energije, kot so načrtovale.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

ZDA najpomembnejši izvozni trg za evropsko avtomobilsko industrijo

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Donald Trump se bosta na današnjem srečanju v Beli hiši dotaknila carin, ki so jih ZDA junija uvedle tudi na uvoz iz EU. Trump je zagrozil tudi z uvedbo carin na uvoz evropskih avtomobilov, ZDA pa so za evropsko avtomobilsko industrijo najpomembnejši izvozni trg.
Vir: STA
PSA z rekordnim polletnim dobičkom
Francoski avtomobilski proizvajalec PSA je poročal o rekordnem polletnem dobičku, ki se je ustavil pri 1,48 milijarde evrov. Dobre rezultate v podjetju pripisujejo predvsem preobratu v poslovanju Opla, ki ga je PSA prevzel lani. Po objavi poslovnih rezultatov so delnice podjetja na pariški borzi poskočile za 9,5 odstotka.
Vir: STA

EU kaznovala še družbe Philips, Pioneer, Asus in Denon&Marantz

Evropska komisija je s 111 milijoni evrov kaznovala družbe Philips, Pioneer, Asus ter združeno podjetje Denon&Marantz. Omenjena podjetja so si kazen prislužile zaradi cen njihovih izdelkov v prodaji na spletu, pri čemer so kršila pravila EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

SRBIJA

Srbski proračun znaša 450 milijonov evrov več od načrtovanega

Potrditev Mednarodne denarnega sklada (MDS) o novem dogovoru s Srbijo je zelo pomembna novica in potrditev pozitivnih gospodarskih rezultatov v državi, pa tudi dokaz, da so javne finance uspeli konsolidirati, navaja srbski finančni minister Siniša Mali. V prvih šestih mesecih smo imeli proračunski presežek v višini 30,9 milijarde RSD, kar znaša 1,4 odstotka BDP, in načrt je bil, da imamo več kot 20 milijard, kar pomeni, da imamo 450 milijonov evrov več od načrtovanega. Naj spomnim, da je proračunski primanjkljaj v letu 2013 znašal 6,6 odstotka - je dejal Mali.
Vir: Ekapija

Spremembe na vrhu FCA, da ne vplivajo na poslovanje v Srbiji? - Sindikat Kragujevca trdi, da ni razloga za skrb

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Fiat Chrysler Automobiles Srbija Zoran Marković meni, da ni pričakovati, da bi kadrovske spremembe na čelu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) spremenile temeljne usmeritve poslovanja. Napovedal je, da FCA ostaja v Srbiji, kar pomeni, da bo nova pogodba podpisana in da ni razloga za skrb. Michael Manley je sicer nadomestil Sergia Marchionnenija kot izvršni direktor podjetja FCA.
Vir: Ekapija

Priliv tujih neposrednih naložb se je v Srbiji v prvih petih mesecih leta 2018 povečal za 15,8 odstotka

Srbski finančni minister Siniša Mali je izjavil, da se je v primerjavi z enakim obdobjem lani, v prvih petih mesecih letošnjega leta priliv neposrednih tujih investicij v Srbiji povečal kar za 15 odstotka. Že lansko leto je bilo rekordno z 2,6 milijarde EUR tujih neposrednih naložb.
Vir: Ekapija. Ilirika

Nazaj na novice