Dnevne novice - 22.06.2018
Objavljeno: 22. 06. 2018

SLOVENIJA

Delničarji Save o prodaji Gorenjske banke največjim upnikom

Skupščina Save bo danes odločala o predlogu, da Sava 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke proda svojim ločitvenim upnikom po ceni 298 evrov na delnico. Na dnevnem redu je tudi nov poskus dokapitalizacije Save.
Vir: STA

Cimos Kinematika po prenosu dela dejavnosti na matično družbo v likvidacijo

V koprskem Cimosu, ki je lani pristal v rokah italijanske družbe TCH Cogeme oz. sklada Palladio Finanziaria, so se odločili, da bodo del proizvodnih programov hčerinske družbe Cimos Kinematika prenesli na matično podjetje ter prezaposlili okoli dve tretjini od 150 zaposlenih. Preostale dejavnosti Cimosa Kinematike bodo likvidirane.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Cene nafte pred srečanjem Opeca navzgor

Cene nafte so se danes pred začetkom zasedanja članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih nečlanic, med njimi Rusije, podražile. Na Dunaju se bodo poskušale izvoznice nafte dogovoriti o predlogu kartela, da bi proizvodnjo nafte povečali za milijon sodov dnevno, kar je sicer nesprejemljivo za Iran.
Vir: STA

V območju evra optimizem glede dogovora o Grčiji

Finančni ministri držav v območju evra so danes ob prihodu na sestanek v Luksemburgu izražali optimizem, da bo mogoče doseči verodostojen sveženj odločitev o Grčiji v povezavi z izstopom države iz programa pomoči avgusta letos. Najtrši oreh je vprašanje, kako zagotoviti zmanjšanje ogromnega grškega dolga.
Vir: STA

Vodilni gospodarski kazalniki v ZDA navzgor tudi v maju

V ZDA so se vodilni gospodarski kazalniki zvišali tudi maja. Vrednost indeksa vodilnih gospodarskih kazalnikov, ki ga izračunava newyorški Conference Board, se je na mesečni ravni zvišal za 0,2 odstotne točke na 109,5 točke. Aprila in marca je indeks zabeležil 0,4-odstotno rast.
Vir: STA

Ameriško vrhovno sodišče zveznim državam odprlo pot k obdavčitvi spletne trgovine

Ameriško vrhovno sodišče je danes s tesno večino spremenilo svojo odločitev iz leta 1992 in zveznim državam prižgalo zeleno luč za obdavčitev spletne trgovine z blagom in storitvami. Do zdaj je namreč veljalo, da lahko države obdavčijo zgolj prodajo tistih trgovcev, ki so pri njih tudi fizično prisotni.
Vir: STA

SRBIJA

NBS bo napravila seznam vseh storitev, ki jih ponujajo banke v Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) bo naštela vse storitve, ki jih banke ponujajo strankam, da bi se izognile skritim stroškom bank, je povedala guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Tabakovićeva je dejala, da morajo banke po zakonu določiti svoje stroške in jih predložiti strankam.
Vir: Ekapija

ENHL: Energoprojekt in Strabag v konkurenci za rekonstrukcijo Trga republike – Posel vreden vreč kot 7,5 milijona EUR

Na razpis za rekonstrukcijo Trga republike, ki je vreden okoli 930 milijonov din ali skoraj 7,75 milijona EUR, sta prispeli dve ponudbi. Ena je prišla iz konzorcija, ki ga vodi Strabag, drugi pa iz Energoprojekta.
Vir: Ekapija, IlirikaIzvor: Ekapija

Nazaj na novice