Dnevne novice - 06.06.2018
Objavljeno: 06. 06. 2018

SLOVENIJA

SDH in mali delničarji si od Luke Koper želijo višje dividende

Slovenski državni holding (SDH) in društvo Mali delničarji Slovenija (MDS) si od Luke Koper želijo višje dividende. Medtem ko uprava Luke predlaga 1,05 evra bruto dividende na delnico, bi tako SDH kot MDS imela 1,23 evra bruto dividende na delnico. Skupščina podjetja bo o vseh treh predlogih odločala 29. junija.
Vir: STA

Levica proti prodaji Cinkarne Celje

V Levici nasprotujejo prodaji Cinkarne Celje, saj gre za uspešno podjetje, pomembno z okoljskega vidika. "Zastopniki lastnikov bi s sprejemom ponudbe oškodovali javno premoženje, ogrozili delovna mesta in okoljsko sanacijo Celjske kotline. Odgovorne zato pozivamo, naj prevzemno ponudbo zavrnejo," je danes izpostavil Matej T. Vatovec.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trgovina na drobno v območju evra in EU aprila navzgor

Obseg trgovine na drobno v območju evra in EU se je aprila na mesečni ravni zvišal za 0,1 in 0,4 odstotka, medtem ko se je na letni ravni v obeh območjih okrepil za 1,7 odstotka. Slovenija je bila z dveodstotnim padcem na mesečni ravni in 1,4-odstotnim padcem na letni ravni med državami z največjim upadom, je danes objavil Eurostat.
Vir: STA

Svetovna banka napoveduje nadaljevanje svetovne gospodarske rasti

Washington, 6. junija - Svetovna banka ocenjuje, da se bo svetovna gospodarska rast v naslednjih dveh letih nadaljevala, čeprav se bo malce upočasnila z letošnjih 3,1 odstotka na 3,0 odstotka v letu 2019 in 2,9 odstotka v letu 2020. Rast pa ogrožajo trgovinski spori, finančne nestabilnosti in geopolitične napetosti.
Vir: STA

SRBIJA

AERO: Maja 11 odstotkov več potnikov

Aerodrom Nikole Tesle lahko pričakuje najuspešnejšo sezono v zgodovini, saj tako gre sklepati iz rezultatov za mesec maj, v katerem je 479,402 potnikov uporabilo storitve letališča, kar je 11% več kot v istem mesecu lani. To je tudi najvišja rast v zadnjih 13 mesecih. H omenjeni rasti je bistveno prispevala organizacija največjega evropskega klubskega tekmovanja v košarkarski Final Four. Ta je omogočila prihod dodatnih 100.000 potnikov in dodatnih 160 letov namenjen samo to tekmovanje. V prvih petih mesecih letošnjega leta je Letališče Beograd sicer servisiralo potrebe 1,924,608 potnikov, kar je za 7% več kot v enakem obdobju lani in bo letos kmalu beležijo 2-milijontega potnika. Skupni promet blaga in pošte povečal za 33%.
Vir: Seebiz, AERO

V Neresnici pri Kučevu se je odprla vodna naprava Duboka - Investicija v višini 120 milijonov evrov

Podjetje Andjelkovič Al je eno leto po nakupu Duboke uradno odprlo novo vodno napravo. Andjelkovič Al je investiral okoli 120 milijonov dinarjev v zagotavljanje vrhunske opreme in najnovejše tehnologije za polnjenje vode. Duboka je bila v preteklosti v lasti NIS (NIIS).
Vir: Ekapija

ENHL: Odprt razpis za obnovo železniške proge Jajinci-Mala Kršna – Rok za ponudbe je p 23. julij

Infrastruktura Železnic Srbije je razpisala tender za rekonstrukcijo druge regionalne železnice na odseku Jajinci-Mala Krsna. Skupna vrednost del znaša 50 milijonov evrov. Vabilo za oddajo ponudb za izvedbo obnovitvenih del na odseku Straževica predora (vhod) -Jajinci-Mala Krsna in postaja Mala Krišna na železnici (Beograd) Rakovica-Rasputnica K1-Mala Krsna-Velika Plana, je bilo objavljeno 1. junija 2018, na spletni strani Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).
Vir: Ekapija

Nazaj na novice