Dnevne novice - 05.06.2018
Objavljeno: 05. 06. 2018

SLOVENIJA

Delničarji Cinkarne dan po objavi namere za prevzem o nakupu lastnih delnic

Celje, 5. junija - Delničarji Cinkarne Celje bodo le dan po objavi namere za prevzem podjetja, ki jo je objavila družba Anatol iz skupine Martens Management, odločali o nakupu lastnih delnic. Vodstvo družbe predlaga pridobivanje lastnih delnic v razponu med 170 in 210 evrov, DUTB pa z nasprotnim predlogom razpon od 220 do 240 evrov na delnico.
Vir: STA

Število delovno aktivnih v petih letih zraslo za osem odstotkov

Konec lanskega leta je bilo v Sloveniji 856.201 delovno aktivnih oseb, kar je osem odstotkov več kot konec leta 2012. Povečalo se je predvsem število delovno aktivnih v zasebnem sektorju (za 10,2 odstotka), rast pa gre v veliki meri pripisati zvišanju upokojitvene meje, kažejo podatki statističnega urada.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriške tovarne aprila z manj naročili kot marca

Ameriške tovarne so aprila prejele 0,8 odstotka manj naročil kot marca, kar je v največji meri posledica padca naročil novih letal, je objavilo ameriško ministrstvo za trgovino. Obenem je podatek o marčni rasti v mesečni primerjavi popravilo z 1,6 na 1,7 odstotka. Na letni ravni so naročila od aprila lani narasla za 8,3 odstotka
Vir: STA

Microsoft v nakup platforme za razvoj programske opreme Github

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je napovedal, da bo za 7,5 milijarde dolarjev (6,4 milijarde evrov) v lastnih delnicah kupil platformo za razvoj programske opreme Github. Posel naj bi zaključili do konca leta, Github pa bo še naprej deloval neodvisno, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Srpski proizvajalci hrane v pogajanjih z prodajalci na drobno v Rusiji

Predstavniki petnajstih srbskih podjetij, proizvajalcev in izvoznikov prehrambnih izdelkov so predstavili svoj izvozni potencial v Moskvi in ​​najavili gospodarsko srečanje s tremi vodilnimi trgovskimi verigami Rusije, H5, Azbuka Vkusa in Billa. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarsko razvojno področje Ruske federacije, so na 31. maj organizirali več kot 50 komercialnih srečanj srbskih izvoznikov in ruskih uvoznikov z namenom vzpostavitve neposrednih poslovnih stikov, pospeševanja bilateralnega gospodarskega sodelovanja in povečanja izvoza v Srbiji.
Izvor: Ekapija

MK še naprej vlaga v banke v regiji

Skupina MK, ki je v zadnjih dvajsetih letih v Srbijo vložila več kot milijardo evrov, predvsem v kmetijstvu, hotelih in bančništvu, bo še naprej vlagala v hotelsko dejavnost. Načrtujejo tudi nakup bank v regiji.
Vir: Ekapija

ENHL: Energoprojekt je v Srbiji pridobil za 33,7 milijona EUR poslov

Gradbeno podjetje Energoprojekt (ENHL) je poročalo, da je v Srbiji sklenilo pogodbe v višini 33,7 milijona EUR, kar je povezano z gradnjo poslovnega kompleksa v Novem Beogradu. Rok za dokončanje projekta je december 2019.
Vir: Belex

Nazaj na novice