Dnevne novice - 15.05.2018
Objavljeno: 15. 05. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: SBI TOP pridobil pol odstotka

Ljubljanska borza je prvi trgovalni dan v tednu končala z rastjo. Indeks SBI TOP je pridobil 0,53 odstotka, potem ko so se najbolj podražile delnice Luke Koper in Telekoma Slovenije. Vlagatelji so ustvarili 1,93 milijona evrov prometa, od tega slabih 715.000 evrov z delnicami Gorenja.
Vir: STA

Tuje neposredne naložbe v enem letu večje za 428 milijonov evrov

Tuje neposredne naložbe v Sloveniji so se marca povečale za 41 milijonov evrov, v zadnjih 12 mesecih pa za 428 milijonov evrov, kaže analitični prikaz Banke Slovenije po smeri naložb. Večina povečanja je bila v obliki lastniškega kapitala in reinvestiranih dobičkov, medtem ko se je neto dolg do tujih lastnikov znižal.
Vir: STA

Bulčeva: Drugi tir je za EU prioritetni projekt

Projekt drugi tir med Divačo in Koprom je za EU prioritetni projekt, je dan po vnovičnem glasovanju o zakonu o drugem tiru ponovila evropska komisarska za promet Violeta Bulc. Kot je zapisala na Twitterju, je direktorat za mobilnost in promet Evropske komisije v pripravljenosti in čaka na dodatne informacije s strani slovenskih državnih organov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Japonski Nissan poslovno leto sklenil z rekordnim dobičkom

Japonski Nissan je v minulem poslovnem letu, ki se za podjetje konča z marcem, zabeležil rekordnih 746,9 milijarde jenov (5,7 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 12,6 odstotka več kot več kot v prejšnjem poslovnem letu. Visoko rast v podjetju pripisujejo učinku davčne reforme v ZDA.
Vir: STA

Allianz leto začel z rastjo čistega dobička

Nemški zavarovalniški velikan Allianz je v prvem četrtletju ustvaril 1,9 milijarde evrov čistega dobička, kar je 6,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K temu so pripomogli predvsem nižji davčni odhodki in stroški prestrukturiranja. V Allianzu so ob tem ohranili načrte glede dobičkonosnosti za letos.
Vir: STA

SRBIJA

NBS: Letna inflacija v aprilu 1,1%

Aprila so po podatkih Statističnega urada Srbije zabeležili rast cen življenjskih potrebščin za 0,4%. Mesečno inflacijo so skoraj v celoti povzročile naraščajoče cene sveže zelenjave, oblačil in obutve ter naftnih derivatov.
Vir: NBS

MTLC: Metalac je poročal o nekonsolidiranih podatkih za 1Q18

Večja proizvodna enota Cookware je dosegla 7,7% večjo prodajo in 5,4% večji bruto dobiček v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Na drugi strani je izvoz v Rusijo, ki se je izvajal z hčerinsko enoto Metrot, znižal za 15% v medletni primerjavi, verjetno zaradi neugodne devizne stopnje.
Vir: Belex, Ilirika

Javni dolg Srbije 59% BDP konec marca

Javni dolg Srbije je konec marca 2018 znašal približno 23,72 milijarde EUR, kar je 59% BDP, kot je napovedalo Ministrstvo za finance. Konec februarja je javni dolg znašal 23,34 milijarde EUR, kar predstavlja 57,9% BDP. Javni dolg Srbije je konec leta 2017 znašal 23,22 milijarde EUR, to je 61,5% BDP.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice