Dnevne novice - 14.05.2018
Objavljeno: 14. 05. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Daleč največ prometa z Gorenjem

Borzniki so v petek 1,82 milijona evrov prometa opravili z delnicami Gorenja, katerih tečaj je padel za nekaj manj kot dva odstotka. Skupni promet je dosegel 3,86 milijona evrov, prometnejše so bile še delnice Cinkarne, Krke in Telekoma. Indeks je pridobil 0,77 odstotka, tečaj pa je ob skromnem prometu strmoglavil delnicam Mercatorja.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

NIIS: srbska naftna industrija išče nafto na novih lokacijah - Žablja in Zrenjanina

Srbska naftna industrija (NIIS) naj bi začela raziskovati morebitne zaloge nafte in zemeljskega plina v Vojvodini okoli mest Zrenjanina in Žablja. Dušan Brstina iz znanstvenega sektorja NIS je dejal, da se seizmično raziskovanje razprostira na površini 720 kvadratnih kilometrov. Strokovnjaki NIS bodo raziskovali okoli mesta Zrenjanin, Žabalj, Vrbas, Novi Sad, Bački Petrovac, Temerin in Titel, je dejal.
Vir: N1

NBS: devizne rezerve v aprilu znašajo 10,4 milijarde evrov

Devizne rezerve NBS so konec aprila znašale 10,4 milijarde evrov in so se od konca marca povečale za 194,4 milijona evrov, na kar 189% denarne ponudbe (M1). Pomembno je poudariti, da so se devizne rezerve povečale v okolju predčasnega odplačila dolga vlade upnikom London Cluba (odliv v višini 130,9 milijona EUR) in neto odplačilu dolga v zvezi z valutnimi vrednostnimi papirji, izdanimi na domačem finančnem trgu (odliv v višini 24,4 milijona EUR ).
Vir: NBS

Letna inflacija Srbije se aprila umirja na 1,1%

Povprečna letna inflacija cen življenjskih potrebščin v Srbiji se je aprila umirila na 1,1%, z 1,4% v marcu. Po mesečni primerjavi se je indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) v aprilu povečal za 0,4%, potem ko se je marca povečal za 0,1%. Cene oblačil in obutve so se v aprilu zvišale za 2,1%, hrana in brezalkoholne pijače pa so se zvišale za 0,7%. Cene transporta so prispevale 0,6%, komunikacije 0,3%, pohištvo 0,2%. Cene v sektorjih alkoholnih pijač in tobaka ter rekreacije in kulture so se v aprilu znižale za 0,1%.
Vir: SeeNews

SRBIJA

V tem tednu

V tem tednu bodo ZDA objavile podatke o trgovini na drobno, industrijski proizvodnji, gradbenih dovoljenjih. Objavljeni pa bodo še sledeči pomembni podatki: podatki o plačah v Združenem kraljestvu ter stopnja brezposelnosti; Rast BDP v Nemčiji; Japonska rast BDP in inflacija; Kitajska trgovina na drobno, industrijska proizvodnja in naložbe v osnovna sredstva; in zaposlitev v Avstraliji.

Nazaj na novice