Dnevne novice - 24.04.2018
Objavljeno: 24. 04. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks je pridobil skoraj en odstotek

Indeks SBITOP se je v ponedeljek povečal za 0,89% na 838,29 točke. Največ je pridobila Pozavarovalnica Sava, in sicer za 1,71% in trgovalni dan zaključila pri tečaju 17,80 EUR na delnico. Skupni obseg trgovanja na trgu je bil v višini 700.000 EUR.

MEDNARODNI TRGI

Podjetja bolje od pričakovanj v prvem četrtletju 2018

Danes bodo podjetja, kot so Harley-Davidson, Xerox, Coca-Cola, Verizon, Caterpillar, Lockheed Martin in 3M, Texas Instruments objavila svoja poslovna poročila za prvo četrtletje 2018. Večina podjetij, ki so že objavila svoje rezultate poslovanja za omenjeno obdobje je preseglo pričakovanja analitikov glede dohodka in dobička. V povprečju so podjetja presegla pričakovanja analitikov za več kot 6 odstotkov. Trg v ZDA je pridobil nekaj več kot 2 odstotka od začetka poročanja podjetij o prvem četrtletju letošnjega leta.

Dolar postaja močnejši po »daljšem času« molka glede trgovinskih razmerji in ob dobrih ameriških makro podatkih

Dolar v tem tednu še naprej pridobiva na moči na podlagi »dolgoročnejšega« molka glede trgovinskih odnosov iz Bele hiše in ob prilivu dobrih makroekonomskih podatkov iz ZDA, saj je v marcu nepričakovano poskočila prodaja domov, rast tovarniške produkcije je najvišja po letu 2014 in ameriški storitveni sektor se je razširil hitreje kot pričakovano.

Alphabet s četrtletnim dobičkom presegl pričakovanja

Googlovo starševsko podjetje Alphabet je v minulem četrtletju ustvarilo 31,1 milijarde dolarjev prihodkov in 9,4 milijarde dolarjev čistega dobička. To na letni ravni predstavlja 26- in 73-odstotno rast. Tako prihodki kot dobiček so presegli pričakovanja analitikov Wall Streeta.
Vir: STA

Nemška proizvodnja PMI

EURUSD se je v prejšnji trgovalni seji v ponedeljek, 23. aprila, zmanjšal za 0,0066 ali 0,54% na 1,2220, medtem ko je Markit Germany Manufacturing PMI v aprilu 2018 dosegel 58,1, kar je le malo nad osemmesečno najnižjo vrednost 58,2 v prejšnjem mesecu.

SRBIJA

IMPL: Impol Sevalu se je dobiček zmanjšal za 37%

Impol Seval (IMPL), predelovalec aluminija, ki je v lasti slovenskega Impola, je v konsolidiranem čistem dobičku za leto 2017 dosegel 757 mio EUR, kar pomeni 37 odstotkov nižjo dobičkonosnost glede na leto 2016. Podjetju je uspelo povečati prodajo za skoraj 18%, na 15,1 milijarde din. Poslovni izid iz poslovanja se je znižal za 50 odstotkov, na 669 milijonov dinarjev, ker so stroški materiala rasli hitreje glede na prihodke.
Vir: Belex, Ilirika

Makro stabilnost kot cilj nove ureditve z MDS

Srbska delegacija, ki jo vodita guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković in srbski minister za finance Dušan Vujović, sta se v Washingtonu srečala z namestnikom generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada Tao Zhangom. Tema te seje, ki je potekala ob robu spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, je bila analiza doseženih rezultatov po zaključku triletnega previdnostnega pripravljalnega režima, ki ga je Srbija podpisala s to mednarodno finančno institucijo.
Vir: Serbiamonitor

AERO: Sirija Cham Wings načrtuje letalske linije Damask-Beograd od junija dalje?

Sirski letalski prevoznik podjetje Cham Wings želi začeti z neposrednim zračnim prevozom med Damaskom in Beogradom, z 1. junijem 2018.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice