Dnevne novice - 07.02.2018
Objavljeno: 07. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks izgubil 2,8 odstotka

SBITOP (SBI) indeks je izgubil 2,08 odstotka na drugi dan korekcije na finančni trgih po svetu, ki se je kot kaže zaustavila včeraj v ZDA. Torej je danes pričakovati pozitiven dan tudi na Ljubljanski borzi. Včeraj so sicer najbolj skorigirale delnice Intereurope (-3.00%), Telekoma Slovenije (-2.96%), SaveRe (-2.94%) in Krke (-2.41%).

MEDNARODNI TRGI

Evropski trgi so se spustili v torek po ponedeljkovi korekciji na Wall Streetu

Vse evropski borzni indeks, Stoxx 600 (SXXP) je izgubil 2,41 odstotka na vrednosti in zaključil pri 372,79 točkah, kar je najnižji nivo od poletja. Nemški indeks DAX30 (DAX) je izgubil 2.32 odstotka, medtem ko je francoski indeks CAC (PX1) izgubil 2,35 odstotka.

Ameriški trgi so v torek spet pridobili, Evropa bo verjetno sledila danes

Indeksi na Wall Streetu Dow Jones (+ 2,33%), SP500 (+ 1,74%) in Nasdaq (+ 2,13%) so pridobili v torkovem obratu. Med zmagovalci so TripAdvisor (+ 14,65%), Micron Technology (+ 11,37%), Skyworks Solutions (10,44%), Newell Brands (+ 10,07%) in Tapestry (9,01%).

BNP Paribas povečuje svoj dobiček

Francoski bančni gigant BNP Paribas je leto 2017 zaključil s skoraj 7,76 milijarde evrov čistega dobička, kar je za 0,7 odstotka več kot leta 2016. Prihodki so se znižali za 0,6 odstotka na 43,16 milijarde evrov. Opozorili so na še vedno zahtevno okolje v bančni industriji, vendar so zadovoljni s poslovanjem.

SRBIJA

Jean-Claude Juncker: Leto 2025 je le okviren datum za članstvo Srbije v EU

Jean-Claude Juncker pravi, da 2025 ni leto, ko bi se morala Srbija in Črna Gora "pridružiti EU", temveč "okvirni datum oziroma spodbuda". »To je okviren datum; spodbuda, da se država potrudi na tej težki poti«, je dejal predsednik Evropske komisije v Strasbourgu pred razkritjem strategije širitve EU. Prav tako je dejal, da sta Srbija in Črna gora, kot najbolj napredni državi med članicami, prejeli nov datum, ki bi moral pospešiti stvari.
Vir: b92

Propadla prodaja banke Telenor Bank – Bolgarski sklad River Styxx Capital ne pridobi dovoljenja s stani NBS

Bolgarski sklad River Styxx Capital ne bo lastnik Telenor Banke, poročajo Novosti. Narodna banka Srbije (NBS) skladu ni odobrila dovoljenja za nakup večinskega deleža banke, ki je v lasti domačega telekomunikacijskega operaterja. NBS ni dovolila navedenemu skladu, da prevzame večinski paket delnic v Telenor Bank, saj je NBS iz predložene zahteve in dokumentacije ugotovila, da družba ni izpolnila pogojev, določenih s predpisi Republike Srbije - je dejala NBS.
Vir: Ekapija

Še dodatnih30 milijonov EUR podpore malim in srednje velikim podjetjem v Srbiji - Banca Intesa in EIB podpisali novo posojilno pogodbo

Evropska investicijska banka (EIB) in Banca Intesa sta podpisala sporazum o posojilu v višini 30 milijonov EUR za podporo malim in srednje velikim podjetjem. Sporazum sta podpisala podpredsednik EIB Dario Scannapieco in predsednica izvršnega odbora Banke Intesa Draginja Đurić, ki je spomnila, da je banka dobro sodelovala z EIB. Scannapieco je spomnil, da je EIB v letu 2018 podpisala sporazume o dveh kreditnih linijah z Erste Bank in družbo S Leasing v vrednosti 60 milijonov EUR, s Societe Generale v višini 50 milijonov EUR ter dvema sporazumoma o naložbenih podporah v višini EUR 73 milijonov.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice