Dnevne novice - 08.08.2018
Objavljeno: 08. 08. 2018

SLOVENIJA

Evropska komisija odobrila Hisensejev prevzem Gorenja

Evropska komisija je danes odobrila Hisensejev prevzem družbe Gorenje. Ugotovila je, da koncentracija ni vprašljiva z vidika omejevanja konkurence, so danes sporočili v Bruslju.
Vir: STA

Unicredit v Sloveniji v polletju s 16 milijonov evrov dobička

Unicredit banka Slovenija je skupaj z Unicredit Leasingom in družbo za upravljanje nepremičnin UCTAM v drugem letošnjem četrtletju ustvarila osem milijonov evrov konsolidiranega dobička. Ta je v polletju dosegel 16 milijonov evrov, kar je 88 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze uvodoma neenotno

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi uvodoma nimajo enotne smeri. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, vlagateljev niso navdušili četrtletni poslovni rezultati večjih družb, prav tako se z ameriško napovedjo novih carin na kitajski uvoz v ospredje vrača zaskrbljenost zaradi trgovinske vojne. V Frankfurtu se medtem krepi vrednost evra.
Vir: STA

Munich Re v drugem četrtletju s padcem dobička

Pozavarovalnica Munich Re je v drugem četrtletju zabeležila 724 milijonov evrov čistega dobička, kar je pet milijonov manj kot v enakem lanskem obdobju. Nemška pozavarovalnica je izpostavila, da so na račun škode, ki jo je povzročil človek, v četrtletju izplačali 501 milijonov evrov, kar je 314 milijonov evrov več kot v drugem četrtletju lani.
Vir: STA

Trgovina med ZDA in Kitajsko julija z rastjo

Trgovinska menjava med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je julija na letni ravni zabeležila rast. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, želijo podjetja hitro realizirati naročila, preden se trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko zaostri.
Vir: STA

Elon Musk predlaga umik delnic Tesle z borze

Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je v torek nepričakovano predstavil predlog o umiku delnic proizvajalca električnih avtomobilov iz javne prodaje na borzi. Musk je tvitnil, da namerava podjetje umakniti z borze in je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic Tesle za po ceni 420 dolarjev za delnico.
Vir: STA

SRBIJA

Rast gradbeništvo v Srbiji v prvih šestih mesecih 25%

Stopnja rast gradbenih del v Srbiji v prvem polletju letošnjega leta znaša 25%, kar bistveno presega rasti v ostalih sektorjih, ki so prispevali k 4,5-odstotni rast bruto domačega proizvoda (BDP), je danes sporočil Ministrstvo za gradbeništvo, promet in infrastrukturo. Stopnja rasti gradbenih del je v prvih treh mesecih znašala kar 28,1%, med tem, ko se je ta stopnja v drugem četrtletju 2018 znižala na 23,1%.

PPF skupina dobila dovoljenje za prevzem Telenor banke

Komisija za zaščito konkurence Srbije je objavila, da je skupini PPF odobrila prevzem Telenor banke, ki je del Telenor skupine. Kot navaja Komisija, je Telenor banka postala članica Telenor skupine leta 2013, po prevzemu KBC banke v Srbiji. PPF je največja investicijska skupina v srednji in vzhodni Evropi, ki vlaga v različne sektorje, kot so bančništvo in potrošniške finančne storitve, telekomunikacije, nepremičnine in biotehnologije. Skupina deluje v 22 državah na treh kontinentih ter razpolaga s premoženjem v vrednosti več kot 38 milijard EUR.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice