Dnevne novice - 02.08.2018
Objavljeno: 02. 08. 2018

SLOVENIA

Časnika Večer in Dnevnik napovedala združitev

Družbi Dnevnik in Večer Skupina, ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik oz. Večer, sta napovedali združitev. Za to sta na pristojne organe že naslovili vloge za potrebna soglasja. Kot sta ocenili, nujo po združevanju narekujejo razmere na trgu. Prepričani sta, da je lahko le s tem in skupnim razvojem zagotovljen obstoj obeh dnevnih časopisov.
Vir: STA

Skupina SKB ob polletju s 24,4 milijona evrov čistega dobička

Ljubljana, 2. avgusta - Skupina SKB, ki jo sestavljajo banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select, je v letošnjem prvem polletju ustvarila 24,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 9,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki so se povečali za 3,2 odstotka na 55,7 milijona evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trump grozi Kitajski s še višjimi carinami

Administracija predsednika ZDA Donalda Trumpa grozi s podvojitvijo višine carin proti Kitajski. Carine na kitajske proizvode v vrednosti 200 milijard dolarjev bi z desetih odstotkov zvišali na 25 odstotkov, s čimer bi se trgovinska vojna med velesilama še zaostrila. Zvišanje carin je zahteval Trump, s tem pa naj bi kitajsko vodstvo prisilili v to, da bi vzpostavila bolj pravične pogoje na trgu, je včeraj v Washingtonu sporočil glavni trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer. Na seznamu proizvodov, ki bi jih lahko doletelo zvišanje carin, so potrošniške dobrine od življenjskih potrebščin do pohištva. Seznam proizvodov pa naj bi v prihodnjih tednih še dopolnili. Proces naj bi zaključili do 5. septembra.
Vir: STA

Newyorške borze končale neenotno

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje končali neenotno. Analitiki ocenjujejo, da so na dobičke Nasdaqa vplivali dobri rezultati podjetja Apple, ki je dosegel rekordne četrtletne dobičke. Dow Jones pa je izgubil na vrednosti zaradi groženj s trgovinskimi vojnami. Predsednik ZDA Donald Trump načrtuje dvig carin na dobrine iz Kitajske.
Vir: STA

Prodaja avtomobilov v ZDA julija večinoma nazadovala

Ameriška avtomobilska podjetja so v sredo večinoma poročala o padcu prodaje v juliju v primerjavi z julijem lani, nadaljuje pa se rast prodaje poltovornjakov in športnih terencev ter nazadovanje prodaje manjših in navadnih osebnih avtomobilov. Analitiki še vedno ocenjujejo, da bo prodaja letos dobra, okrog 17 milijonov vozil.
Vir: STA

Federal Reserve po pričakovanju brez sprememb v denarni politiki

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v sredo izpolnil pričakovanja in ni spreminjal obrestne politike ter prav tako v skladu s pričakovanji namignil, da bo s postopnim višanjem ključne obrestne mere nadaljeval, dokler bo ekonomija tako trdna, kot je sedaj.
Vir: STA

Tesla kljub rekordni četrtletni izgubi z rastjo delnic

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z rekordno izgubo 717,5 milijona dolarjev, ker se še vedno ubada s porodnimi krči novih dostopnejših modelov 3. Prihodki so sicer krepko narasli, podjetje je optimistično in vlagatelji mu verjamejo.
Vir: STA

SRBIJA

Predčasna porast pokojnin in plač zaradi dobre gospodarske rasti

Gospodarska rast Srbije je bila v prvi polovici letošnjega leta 4,5-odstotna, kar je veliko več od načrtovanega. To nam bo omogočilo povečanje pokojnin in plač v javnem sektorju prej, kot je bilo napovedano - je včeraj dejala predsednica vlade Srbije Ana Brnabič. Poudarila je, da je rast srbskega BDP v drugem četrtletju znašala 4,4 odstotka, medtem ko je bila napoved nižja - 3,6 odstotka. To nam omogoča povečanje pokojnin pred načrtovanim in odpravo zakona o začasnem znižanju pokojnin in razmišljanje o povečanju plač v javnem sektorju - je poudarila premierka.
Vir: Novice

RZS: Zunanjetrgovinski deficit je porasla za 4,7% y/y

Prihodek od prodaje blaga v trgovini na drobno v Republiki Srbiji v juniju 2018, v primerjavi z junijem 2017 je višji v tekočih cenah za 4,7%, v stalnih cenah za 1,3%. Primerjava prvih šest mesecev leta 2018 z enakim obdobjem v letu 2017 razkrije, da je prihodek trgovine na drobno višji v tekočih cenah za 5,2%, in v stalnih cenah za 3,3%.
Vir: RZS

RZS: Primanjkljaj zunanje trgovine se je v prvih šestih mesecih leta povečal za 42,7%

Skupni zunanjetrgovinski promet Srbije za obdobje januar-junij 2018 znaša 22476.8 mio USD - kar je porast za 23,0% v primerjavi z enakim obdobjem lani. Vrednost izvoženega blaga znaša 9.725,1 mio USD, kar predstavlja rast v višini 20,4% glede na enako obdobje lani. Vrednost uvoženega blaga je 12,751.7 mio USD kar predstavlja rast v višini 25,0% glede na enako obdobje lani. Primanjkljaj znaša 3026,5 milijona dolarjev, kar je za 42,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. Primanjkljaj v evrih znaša 2494,0 milijonov evrov, kar je za 27,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.
Vir: RZS

Nazaj na novice