Dnevne novice - 01.08.2018
Objavljeno: 01. 08. 2018

SLOVENIA

Inflacija v območju evra julija pri 2,1 odstotka

Območje evra je julija po prvih ocenah Eurostata v medletni primerjavi zabeležilo 2,1-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta junija pri dveh odstotkih. Tudi na julijsko inflacijo so imele največji vpliv višje cene energije, ki so se zvišale za 9,4 odstotka, potem ko je bila njihova rast v juniju osemodstotna. Sledile so cene hrane, alkohola in tobaka z 2,5-odstotno rastjo, storitve z 1,4-odstotno rastjo in cene industrijskih dobrin brez energentov s polodstotno rastjo. Julijska inflacija je bila sicer nekoliko večja od pričakovanj analitikov, malenkost pa presega tudi ciljano inflacijo s strani Evropske centralne banke. Srednjeročni cilj osrednje denarne ustanove območja skupne evropske valute je namreč malenkost pod dvema odstotkoma. Podrobnejše podatke za evrsko območje in celotno EU bo Eurostat objavil sredi meseca.
Vir: STA

Območje evra v drugem četrtletju s počasnejšo rastjo

Območje evra je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,3-odstotno rast BDP, EU pa 0,4-odstotno. V območju evra se je rast v primerjavi s prvim trimesečjem znižala za 0,1 odstotne točke, v uniji pa ostala nespremenjena, kaže danes objavljena predhodna ocena Eurostata. Na letni ravni je bila rast v obeh območjih počasnejša.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze uvodoma neenotno

Trgovanje na evropskih borzah včeraj ni imelo enotne smeri. Vlagatelji se še naprej osredotočajo na napete trgovinske odnose med ZDA in Kitajsko ter vpliv na globalno gospodarsko rast.
Vir: STA

Lloyds v polletju z rastjo dobička

Britanska bančna skupina Lloyds je v prvi polovici leta zabeležila 2,2 milijarde funtov (2,5 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 27,3 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Izvršni direktor Antonio Horta-Osorio je poslovne rezultate označil za "še eno močno in vzdržno finančno predstavo skupine".
Vir: STA

ArcelorMittal v drugem četrtletju z 41-odstotno rastjo dobička

Največji jeklarski koncern ArcelorMittal je v drugem četrtletju zabeležil 1,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je 41 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki od prodaje so zrasli za 16 odstotkov na 17,1 milijarde evrov. V koncernu so ob tem napovedali nadaljnjo rast povpraševanja po jeklu kljub nejasnosti glede carinske politike.
Vir: STA

Apple z rekordnim četrtletnim dobičkom presegel napovedi Wall Streeta

Apple je v drugem četrtletju letošnjega leta, ki zanj predstavlja tretje v poslovnem letu, ustvaril rekordnih 11,5 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog je dobra prodaja dražjih modelov pametnih telefonov iPhone, prodaja na Kitajskem pa je v primerjavi z enakim četrtletjem lani narasla za 19 odstotkov.
Vir: STA

Nafta cenejša

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Med vlagatelji odmevajo predvsem informacije ameriškega inštituta, ki kažejo, da so se zaloge črnega zlata v največjem svetovnem gospodarstvu povečale. Skrbijo jih tudi posledice napetih trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko.
Vir: STA

Potrošniško zaupanje v ZDA julija malce navzgor

Indeks potrošniškega zaupanja newyorške organizacije Conference Board je julija malce napredoval z junijske vrednosti 127,1 na 127,4 točke. Indeks trenutnih razmer je napredoval s 161,7 na 165,9 točke, indeks pričakovanj pa je nazadoval s 104 na 101,7 točke.
Vir: STA

SRBIJA

 

RZS: V drugem četrtletju se je BDP povečal za 4,4%, industrijska proizvodnja pa se je v juniju povečala za 3,9%

Realna rast BDP v drugem četrtletju leta 2018 v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta bila po podatkih Statističnega urada Republike Srbije 4,4-odstotna. Industrijska proizvodnja v Republiki Srbiji v juniju 2018 se je v primerjavi z junijem 2017 povečala za 3,9. Industrijska proizvodnja se je v obdobju od januarja do junija 2018 v primerjavi z enakim obdobjem 2017 povečala za 4,2%. Predelovalna proizvodnja se je v obdobju od januarja do junija 2018 v primerjavi z istim obdobjem 2017 povečala za 3,6%.
Vir: RZS

FITO: Fitofarmacija je v prvem polletju zabeležili čisti dobiček, enako kot leto poprej

Galenika Fitofarmacija (FITO), proizvajalec fitofarmacevtskih sredstev, je v prvih šestih mesecih tekočega leta ustvarila 1,25 milijarde RSD, kar je enako kot leto prej. Dobiček iz poslovanja se je zmanjšal za 7,7% na 1,08 milijarde. Upad je posledica nižjih prihodkov v višini 3,2 milijarde RSD, kar je za 4% manj. Padec prihodkov je nekoliko nižji pri domači prodaji, izvoz pa se je povečal za več kot 50%, čeprav je še vedno majhen in znaša 370 milijonov RSD.
Vir: FITO, Ilirika

RŽD je začel gradnjo železnice Stara Pazova - Inđija

Ruska družba RŽD Internacional je objavila, da je na progi Stara Pazova – Inđija v dolžini sedem kilometrov začela postavljati progo za hitrosti do 200 kilometrov na uro. Prav tako je navedeno, da je na tem odseku trenutno 170 delavcev in več kot 100 enot strojne opreme Vrednost pogodbe je okoli 248 milijonov USD rok za dokončanje del pa je leta 2021.
Vir: b92, novimagazin

Nazaj na novice