Dnevne novice - 27.07.2018
Objavljeno: 27. 07. 2018

SLOVENIJA

Siol: DUTB prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu

DUTB je z nakupom pomembnega paketa terjatev od Bank of America Merril Lynch prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu in bo tako narekovala prodajo portoroških hotelov, poroča Siol. S tem je prekrižala načrte srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću, ki je nameraval prek svoje švicarske družbe Agri Holding kupiti omenjeni paket terjatev.
Vir: STA

Prvi nadzornik Gorenja Bernard C. Pasquier

Člani nadzornega sveta Gorenja so se danes sešli na konstitutivni seji, na kateri so za svojega predsednika izvolili Bernarda C. Pasquierja. Namestnika sta postala Bachtiar Djalil in Krešimir Martinjak. Izvolili so tudi člane revizijske komisije nadzornega sveta.
Vir: STA

Rast vrednosti gradbenih del lani še višja od prvih ocen

Gradbena podjetja so lani v Sloveniji opravila za 1,99 milijarde evrov gradbenih del, kar je 24 odstotkov več kot leta 2016 in za 6,2 odstotne točke višja rast kot v februarja objavljeni prvotni oceni. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila višja za 35 odstotkov, na gradbenih inženirskih objektih pa za 14 odstotkov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Dogovor Trumpa in Junckerja z ogromno vprašaji in brez jamstev

Bruselj, 26. julija - Dogovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je nedvomno izboljšal vzdušje v odnosih EU in ZDA, ni pa nikakršnih jamstev, da bo uresničen. Odpira tudi ogromno vprašanj o izvedljivosti obljubljenega, zlasti o tem, kako bo EU od ZDA kupovala več soje in utekočinjenega zemeljskega plina.
Vir: STA

Amazon s krepkim skokom četrtletnega dobička

Ameriški tehnološki konglomerat Amazon, ki je že zdavnaj prerasel prvotne okvirje spletnega trgovca in se širi na različna področja, je v drugem četrtletju letos dokončno dokazal, da lahko ustvarja visoke dobičke. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal za skoraj 12-krat, s 197 milijonov na 2,5 milijarde dolarjev.
Vir: STA

Toyota v polletju z rekordno prodajo

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je v prvem polletju prodal 5,2 milijona vozil, kar je 1,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani in najboljši polletni rezultat doslej. V družbi uspeh pripisujejo predvsem močnemu povpraševanju na Kitajskem in v Evropi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Ina v polletju okrepila prihodke

Hrvaška energetska skupina Ina je v prvem polletju letos ustvarila 9,5 milijarde kun (1,28 milijarde evrov) prihodkov, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so danes objavili na spletni strani družbe. Krepitev prihodkov je predvsem posledica večje prodaje.
Vir: STA

Starbucks z uspešnim poslovnim četrtletjem

Ameriška veriga kavarn Starbucks je v drugem letošnjem četrtletju oz. svojem tretjem poslovnem trimesečju ustvarila 852,5 milijona dolarjev čistega dobička, kar je skoraj četrtino več kot v enakem obdobju lani. Z dobičkom in tudi prihodki je presegel pričakovanja analitikov.
Vir: STA

SRBIJA

NBS: srednjeročna inflacija se pričakuje pri približno 3 odstotkih

Kratkoročna in srednjeročna inflacijska pričakovanja finančnega sektorja in gospodarstva, glede na rezultate raziskave iz junija se gibljejo v ciljnih okvirih centralne banke (3 +- 1,5%).
Vir: NBS

Prodaja VTB banke Beograd

Ruski investitor in bankir Andrej Šljahovoj je kupil VTB Banko. To naj bi bil le prvi korak Šljahovojeva na srbskem trgu, za katerega se ocenjuje, da ima velik potencial za rast.
Vir: Ekapija

NIIS: NIS danes poroča o 1H18

Integrirana naftna in plinska družba NIS (NIIS) je napovedala, da bo danes poročala o poslovnem izidu za prvo polletje 2018. Rezultati za prvo četrtletje niso bili tako impresivni, saj je EBITDA padla za 20 odstotkov, čisti dobiček pa je znašal 3,7 milijarde dinarjev, kar je za 31 odstotkov manj, kot pred letom v enakem obdobju.
Vir: Belex, Kamatica, Ilirika

Nazaj na novice