Dnevne novice - 24.07.2018
Objavljeno: 24. 07. 2018

SLOVENIJA

Furs začenja vračati dohodnino zavezancem iz drugega svežnja

Finančna uprava RS (Furs) danes začenja vračati dohodnino tistim zavezancem iz drugega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine. Potem ko je maja že vrnila 62,7 milijona evrov, je skupni znesek vračil tokrat nekaj manj kot 191 milijonov evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Cene nafte navzdol

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju še znižale. Navzdol jih potiskajo napetosti med Iranom in ZDA ter ostre besede med predsednikoma obeh držav.
Vir: STA

Zaradi kazni Bruslja Alphabet z manjšim dobičkom

Starševsko podjetje Googla Alphabet je v drugem četrtletju letošnjega leta ustvarilo 10 odstotkov manj dobička kot v enakem četrtletju lani. Razlog je pet milijard dolarjev kazni, ki jo je Googlu zaradi monopolnega ravnanja junija izrekla Evropska komisije.
Vir: STA

SRBIJA

NIIS: Gazprom je vložil 2,5 milijarde EUR v NIS v zadnjih devetih letih – narejen je nov naložbeni načrt

V zadnjih devetih letih je rusko podjetje Gazprom Neft vložilo okoli 2,5 milijarde evrov v razvoj srbske naftne industrije (NIS), je dejal namestnik generalnega direktorja Gazprom Nefta Aleksandar Dibalj. NIS je bil prvi, ki se je začel ukvarjati z alternativno energijo in tradicionalno elektro-generacijo. V sodelovanju s podjetjem Gazprom Energoholding podjetje uresničuje projekt termoelektrarne na območju rafinerije Pančevo. Načrtujemo, da bo elektrarna začela delovati do konca leta 2020 - je dejal Dybal in dodal, da je NIS načrtoval tudi realizacijo projekta vetrne elektrarne Plandese. Po njegovih besedah ​​naložbe v obeh projektih znašajo skupno okoli 300 milijonov evrov, velike naložbe Gazprom Nefta pa imajo pomembne rezultate za srbsko gospodarstvo in za ustvarjanje pogojev za strateški razvoj Srbije.
Vir: Ekapija

AERO: Novi rekord letališča Nikola Tesla

V petek, 20. julija, je beograjsko letališče zabeležilo največje število potnikov v enem dnevu (23.335 potnikov). Z načrtovano rastjo števila potnikov na čarterskih poletih do konca poletne sezone za približno 25 odstotkov v primerjavi s prejšnjo sezono naj bi bila celotna rast števila potnikov sedem odstotna v prvi polovici letošnjega leta.
Vir: Ekapija

Evropska komisija napoveduje nadaljevanje gospodarske širitve v Srbiji

Generalni direktorat za ekonomske in finančne zadeve Evropske komisije v svojem zadnjem poročilu napoveduje, da se bo gospodarska rast v Srbiji "znatno povečala" in da se bo gospodarska širitev nadaljevala. Gospodarska rast naj bi se nadaljevala tudi v naslednjih letih, predvsem na račun okrevanja zasebne in javne potrošnje - pravi poročilo za drugo četrtletje leta 2018. Čeprav bi agregatno povpraševanje morala potisniti cene navzgor naj bi inflacija ostala v bližini ciljnih okvirjev centralne banke. Pričakuje se, da bodo neposredne tuje investicije ostale obsežne do te mere, da bodo v celoti pokrivale primanjkljaj tekočega računa še piše v poročilu.
Vir: Ekapija. Ilirika

Nazaj na novice