Dnevne novice - 01.06.2018
Objavljeno: 01. 06. 2018

SLOVENIJA

V Impolu razočarani nad odločitvijo ZDA za uvedbo carin

V največjem slovenskem predelovalcu aluminija - bistriški skupini Impol - so razočarani nad odločitvijo ZDA, da s 1. junijem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija tudi iz držav EU. Kot so za STA povedali v podjetju, ki skoraj 95 odstotkov svojih izdelkov proda na tuje trge, bo to imelo negativen učinek na njihove prihodke.
Vir:STA

Kadu iz Modre zavarovalnice 3,5 milijona evrov dividend

Skupščina modre zavarovalnice, katere edini lastnik je Kapitalska družba (Kad), je v ponedeljek sklenila, da zavarovalnica od 4,3 milijona evrov čistega dobička nameni za povečanje rezerv iz dobička, preostalih 3,5 milijona evrov pa za izplačilo dividend, so danes sporočili iz zavarovalnice.
Vir:STA

DUTB za višjo ceno pri nakupih lastnih delnic Cinkarne Celje

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je vložila nasprotni predlog za skupščino Cinkarne Celje 5. junija, s katerim predlaga, da družba lastne delnice pridobiva po ceni v razponu od 220 do 240 evrov na delnico, je danes prek spletne strani Ljubljanske borze objavila Cinkarna Celje. Vodstvo družbe je predlagalo razpon med 170 in 210 evrov.
Vir:STA

Goodyear Dunlop Sava Tires lani z večjimi prihodki

Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je lani ustvarila 210,44 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 1,6 odstotka več kot predlani in je odraz boljše strukture prodajnega programa in višjih cen. Dobiček iz poslovanja se je povečal za nekaj več kot 22 odstotkov na 5,87 milijona evrov, so danes sporočili iz družbe.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Deutsche Bank spet pod večjim pritiskom trgov

Nemški bančni velikan Deutsche Bank, ki je po letih izgub že nekaj časa na radarju finančnih trgov, se je spet znašel pod večjim pritiskom. Potem ko so v ZDA njeno ameriško podružnico v četrtek uvrstil med problematične bančne ustanove, ji je bonitetna hiša S&P danes znižala še bonitetno oceno.
Vir:STA

Na cene nafte pritiskajo razmišljanja v Opecu

Cene nafte se nižajo. Nanje vplivajo razmišljanja kartela Opec, da bi sprostili dogovorjene količine načrpane nafte. Odkar so to v začetku leta 2017 storile, so se cene znatno povečale, na trgu pa je vse več ozkih grl pri dobavi nafte.
Vir:STA

Večina Američanov za zdaj proti Trumpovim trgovinskim vojnam

Anketa medija Politico, ki je bila uvedena pred današnjo uveljavitvijo višjih carin na uvoz jekla in aluminija iz EU, Kanade in Mehike, ugotavlja, da 70 odstotkov Američanov želi, naj se predsednik Donald Trump raje osredotoči na sklepanje trgovinskih sporazumov, le 14 odstotkov pa jih meni, naj uvaja višje carine na uvoz.
Vir:STA

SRBIJA

BDP v Srbiji v prvem četrtletju zrastel za 4,6

Bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju leta 2018 povečal za 4,6% v primerjavi z enakim obdobjem leta, je v četrtek poročal državni statistični urad
Vir: SeeNews

Trgovinski primanjkljaj se je povečan za 36 odstotkov

Celotna zunanja trgovina Republike Srbije za obdobje januar - april 2018 je znašala 14690,8 milijona USD, kar je za 27,8% več kot v enakem obdobju 2017. Vrednost izvoza je znašala 6302,1 milijona USD, kar je 24,0% v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko je vrednost uvoza znašala 8388,7 milijona USD, kar je za 30,8% več kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj je znašal 2086,5 milijona USD, kar je za 57,0% več kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj, izražen v evrih, znaša 1697,6 milijona evrov, kar je za 36,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.
Vir: SURS

Nazaj na novice