Dnevne novice 12.04.2018
Objavljeno: 12. 04. 2018

SLOVENIJA

 

SBITOP v sredo praktično nespremenjen

Indeks SBITOP na Ljubljanski borzi je v sredo znašal 829,29 točke. Skupni obseg poslov je presegel 1,4 milijona EUR. Včeraj so sicer največ pridobile delnice Intereurope (+2,00%) in Gorenja (+1,32%), medtem ko so delnice Krke (-1,05%) in SaveRe (-1,33%) nekoliko izgubile.

Predlagana dividenda za Krkine delničarje za 5,5 % višja od lanskoletne

Na včerajšnji redni seji nadzornega sveta sta nadzorni svet in uprava družbe Krka oblikovala predlog, da se delničarjem Krke izplača dividenda v višini 2,90 EUR bruto na delnico, kar predstavlja povečanje za 5,5 % v primerjavi z lanskoletno dividendo.

Evropa s Slovenijo na čelu postaja globalna blockchain velesila

Brdo pri Kranju je včerej gostilo prvi European Blockchain Summit, kjer so predstavniki mednarodnih vladnih organizacij in najuglednejših podjetij, ki za svoje delovanje uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, naslovili najbolj perečo tematiko tovrstnih ICO podjetij – regulacijo. Dogodek v organizaciji združenja Blockchain Alliance Europe, slovenske vlade in podjetja ConsenSys je prinesel spodbudne sklepe: blockchain podjetja predstavljajo temelj nove industrije in narekujejo smernice nove digitalne dobe. Temu morajo slediti tudi državne institucije in novo-nastajajočim podjetjem družno zagotoviti ugodnejše pogoje s ciljem, da Evropa postane najbolj zaželena blockchain destinacija.

Vir: DELO

Pipistrel začel gradnjo tovarne na Kitajskem

Ajdovska družba Pipistrel je s postavitvijo temeljnega kamna danes začela graditi tovarno letal v kitajskem mestu Jurong blizu velemesta Nanjing. S kitajskim partnerjem bo Pipistrel poleg letališča in tovarne letal v Jurongu gradil tudi večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost te velike naložbe znaša več kot milijardo evrov.

Vir: DELO

 

MEDNARODNI TRGI

 

Stopnja anketne brezposelnosti v 2017 najnižja v zadnjih osmih letih

V letu 2017 je bila stopnja anketne brezposelnosti 6,6-odstotna, za 1,4 odstotne točke nižja kot v letu 2016. Znižala se je v vseh statističnih regijah. Število delovno aktivnih (959.000) se je v primerjavi z 2016 povišalo za 4,8 %, število anketno brezposelnih (67.000) pa znižalo za 15,4 %.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Cene domov so se v euroobmočju podražile za 4,2%

Cene stanovanj, merjene z indeksom cen stanovanj, so se v euroobmočju povišale za 4,2%. V EU pa so se zadnjem četrtletju 2017 povišale celo za 4,5% v primerjavi z enakim četrtletjem preteklega leta.

Vir: Eurostat

Inflacija v ZDA na pričakovanem letnem vrhu

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se marca v primerjavi s februarjem povečale za 2,4%, februarja pa so bile višje od 2,2% in so se ujemale s pričakovanji. To je najvišja stopnja inflacije v letu. Na mesečni ravni so se cene znižale za 0,1%, kot je bilo pričakovano. Cene bencina so se znižale za 4,9%, kar je največji padec od maja 2017.

 

SRBIJA

 

Devizne rezerve marca v Srbiji znašale 10,2 milijarde EUR

Devizne rezerve NBS so konec marca znašale 10,2 milijarde evrov. To je povišanje za 443,9 milijona evrov od konec februarja. Ta raven kosmatih deviznih rezerv je pokrila 191% denarne ponudbe (M1) ali več kot pet mesecev v vrednosti uvoza blaga in storitev v državi (skoraj dvakrat višja od ravni, ki jo standard določa na ustrezni ravni pokritosti uvoza blaga in storitve po deviznih rezervah). Precejšnje povečanje bruto deviznih rezerv v marcu je bilo predvsem posledica prilivov dejavnosti NBS na domačem deviznem trgu. Na primer nakupi deviz so znašali 405,0 milijona EUR, kar je še dodatno okrepilo odpornost domačega finančnega sistema na morebitne šoke iz mednarodnega okolja.

Vir: NBS

Svetovna banka predvideva rast BDP 3% leta 2018

Rast bruto domačega proizvoda (BDP) Srbije bo v letu 2018 znašala 3%, leta 2019 pa 3,5%, je včeraj objavila Svetovna banka. Analitiki Svetovne banke so na novinarski konferenci v Beogradu poudarili, da bo po "razočaranju" rasti BDP Srbije v letu 2017 v višini 1,9% srednjeročno gospodarsko okrevanje zmanjšalo na rast porabe in ne na izvoz. Predvidevajo, da bo izvoz v Srbiji letos višji za 7% in da bo rast potrošnje sprožila dvig plač v javnem sektorju in pokojnine, pa tudi povečanje zaposlenosti.

Vir: Ekapija

Fiat in Zelezara Smederevo sta največji izvozniki v Srbiji

Vrednost izvoza 15 največjih izvoznikov v Srbiji v prvih treh mesecih leta 2018 je znašala 1,1 milijarde EUR, največji izvozniki pa so Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Srbija s 225,7 milijona EUR izvoza in skupina HBIS, lastnik Železare Smederevo, z izvozom 201 milijonov evrov, so sporočili iz Ministrstva za finance. Na tretjem mestu je Tigar Tyres Pirot z izvozom v vrednosti 103,8 milijona evrov. Naslednja na seznamu so Naftna Industrija Srbije (82,5 milijona evrov), Robert Bosch Beograd (61,5 milijona evrov), Petrohemija Pancevo (58,7 milijona evrov), Tetra Pak Beograd (52,5 milijona evrov), Hemofarm Vrsac (45,2 milijona evrov) in Grundfos Injija (44,7 milijona EUR).

Vir: Ekapija

Nazaj na novice