Dnevne novice - 05.04.2018
Objavljeno: 05. 04. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je pridobil 0,62 odstotka

Slovenski blue-chip indeks SBITOP je včeraj dosegel 824 točke. Najbolj prodajano ime je bilo naftno in plinsko podjetje Petrol, saj se je z njim trgovalo v višini 226-tisoč EUR, medtem ko je največji dnevni dobiček zabeležilo farmacevtsko podjetje Krka. Luki Koper pa se je včeraj tržna vrednost znižala za 0,33 odstotka.

Telekom Slovenije z predvideno 7,63 odstotno dividendo donosnostjo

Na podlagi sklica skupščine delničarjev družbe TELEKOM SLOVENIJE, d. d., Ljubljana, povzemamo osnovne podatke o predvidenem izplačilu dividend in določila prvega trgovalnega dne brez upravičenja do dividende. Prvi dan brez upravičenja do dividende je 9.7.2018, višina dividende pa je 6,3 EUR na delnico.

Skupina Telekom Slovenije lani zaradi rezervacij z občutnim padcem dobička

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila 716,17 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot v predhodnem letu. Čisti dobiček skupine je upadel za 77 odstotkov na 9,02 milijona evrov, občuten padec pa so v Telekomu pripisali predvsem slabitvam relativno visokih terjatev in oblikovanju 30,3 milijona evrov rezervacij.
Vir:STA

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji se je znižala na 5,3%

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji se je v februarju znižala na 5,3%, kar je za 0,1 odstotne točke manj kot prejšnji mesec in je za 2,1 točke manj kot v enakem mesecu pred letom dni, kažejo novi podatki Eurostata.
Vir. STA

Slovenski turizem je lani ustvaril skoraj 12% BDP

Potniški in turistični sektor v Sloveniji je lani posredno ustvaril 11,9% BDP in zaposloval 101.500 ljudi, je po poročilu Svetovnega sveta za turizem in turizem (WTTC).
Vir: STA

Slovenija in Makedonija iščejo načine za krepitev poslovnih vezi

Nove tehnologije, infrastrukturo in energijo so bili opredeljeni kot področja, na katerih bi lahko Slovenija in Makedonija okrepili trgovino in naložbe, saj je v sredo potekala poslovna konferenca ob obisku PM Miro Cerar.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Z evropskim prestižem nad politično tveganje

Za čim manjše politično tveganje pa je dobro usmeriti pogled na odnose med Evropo in Kitajsko, za katere je značilna nizka verjetnost pojava carinskih vojn. Kitajski kupci že zdaj predstavljajo več kot 35 odstotkov prihodkov evropskih prestižnih znamk, s tem da se bo s pomlajevanjem kitajskega prebivalstva ta odstotek verjetno še nekoliko povišal. Kitajski potrošniki vidijo evropske znamke predvsem kot kvalitetnejše od domačih. Ob dejstvu, da obstaja zelo nizka verjetnosti, da bi si Evropejci in Kitajci postavili pretirane medsebojne carine na tekstil in luksuzne izdelke, in ob upoštevanju sinhrone gospodarske rasti v svetu je s stališča trenutne alokacije sredstev dobro pogled usmeriti na evropske prestižne znamke. Medtem ko imajo zahodni trgi od novega leta pa do danes v povprečju večinoma negativne donose zaradi učinkov protekcionističnih politik, se lahko prestižne evropske znamke, ki dosegajo visoke ravni prodaje na Kitajskem, še naprej pohvalijo s pozitivnimi donosi, in sicer Swatch (UHR SW) 5,31 odstotka, Louis Vuitton (MC FP) 3,23 odstotka, Gucci - Kering (KER FP) 2,06 odstotka in Prada (1913 HK) s kar 33,75 odstotka.

SRBIJA

MTLC: Metalac imenoval novega generalnega direktorja; načrtuje doseganje konsolidirane prodaje za 16% višjo glede na načrtovano za 2021 in za 20% večji čisti dobiček

Nadzorni svet je na predlog predsednika družbe sprejel sklep o imenovanju Aleksandra Markovića za novega generalnega direktorja Metalca Gornjega Milanovca (MTLC) 30. marca. Kot je napovedala družba, ima Marković 25 let izkušenj na različnih položajih v Metalcu, vključno s 12 leti na položaju direktorja Metalca Posudja, od koder prihaja za vodjo podjetja. Pričakuje se, da bo konsolidirani poslovni prihodek do konca leta 2021 narasel za 16%, prihodki pa naj bi se vsako leto povečali za 5%, konsolidirani dobiček pa naj bi znašal 6,6 milijona EUR oziroma za 20 % več, kot je načrtovano za leto 2018. V tem obdobju bo Metalac izvedel investicijske projekte v višini 10 milijonov evrov, vsi ostali strateški vidiki pa bodo vodili do trajnostne rasti in razvoja podjetja ter končno ohranili odlično bonitetno oceno podjetja.
Vir: Ekapija, KMBN

Air Serbia bo leta 2018 začela obratovati med Nišom in Beogradom?

Air Serbia bi lahko do konca leta začela obratovati na letališču Niš Konstantin Veliki, je dejal Mihajlovič za nizozemski televizijski program Belle Amie in dodal, da je prva zračna pot nacionalnega letalskega prevoznika iz tega letališča lahko v Beograd.
Vir: Ekapija

Datum začetka gradnje hitre železnice od Novega Sada do Subotice bo kmalu znan

Začetek izkopavanja železniškega predora po Fruški Gori in izgradnja viadukta, ki povezuje Cortanovce in Sremski Karlovc, je nadaljevanje uresničitve projekta izgradnje hitre železnice Beograd-Budimpešta. Pogajanja z gradbenimi podjetji o odseku od Novega Sada do Subotice bodo predvidoma zaključena do konca pomladi.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice