Dnevne novice - 30.03.2018
Objavljeno: 30. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je izgubil 0,5 odstotka

SBITOP je zaključil trgovali dan na 817,45 točke. Z 439.520 EUR trgovalnega obsega so prednjačile delnice Krke, ki so včeraj sicer izgubile 1,04 odstotka. Delnice SBITOP indeksa, ki so včeraj največ pridobile so delnice Intereurope (2,04%) in SavaRe (1,71%)
Vir: Ilirika

Predlagana dividenda za delničarje Zavarovalnice Triglav

Nadzorni svet in Uprava bosta Skupščini delničarjev zavarovalnice predlagala, da se del bilančnega dobička v višini 56.837.870,00 EUR uporabi za izplačilo dividend, kar predstavlja 82 odstotkov konsolidiranega čistega dobička za leto 2017. Predlagana višina izplačila dividende na delnico za leto 2017 je 2,50 EUR bruto na delnico.
Vir: LJSE

Zaključek prodaje odvisne družbe Aleasing d.o.o., Ljubljana

Abanka d.d. je skupaj s kupcem Banko Sparkasse d.d., Ljubljana potrdila, da so bili izpolnjeni vsi odložni pogoji iz Pogodbe o prodaji 100 % poslovnega deleža v hčerinski družbi Aleasing d.o.o., Ljubljana z dne 18. 7. 2017. Zato bo skladno s Pogodbo poslovni delež prešel na kupca s 1. 4. 2018, ki s tem datumom postaja lastnik družbe Aleasing d.o.o., Ljubljana.
Vir:LJSE

Spar Slovenija z največjo rastjo prodaje v zadnjih desetih letih

V preteklem letu je trgovec na drobno Spar Slovenija zabeležil največjo rast prihodkov od prodaje v zadnjih desetih letih in dosegel 776 milijonov evrov ali nekaj manj kot 4% več kot leta 2016.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trgi v Evropi in ZDA včeraj pozitivno

Nemški DAX je pridobil 1,31 odstotka, medtem ko so ameriški glavni indeksi SP500 (+ 1,83%), Dow Jones (+ 1,52%) in Nasdaq (+2,10) pridobili več kot en in pol odstotek. Največje dnevne donose DAX-a sta zabeležili podjetji Volkswagen (+ 4,43%) in Daimler (4,22%), medtem ko sta podjetji Macy's (4,43%) in Equity Residential (3,71%) imeli največje donose v sklopu indeksa SP500.

Marčevska inflacija v Nemčiji nižja od pričakovane

Nemška inflacija se je marca v primerjavi s februarjem okrepila. Ta znaša 1,6 odsotka, vendar ja nižja od pričakovanega nivoja (1,7%). Nemška brezposelnost pa je rekordno nizka. Marca je ta znašala 5,3 odstotka. Število nezaposlenih ljudi v Nemčiji je v marcu znašalo manj kot 2,5 milijona.

Walmart v zgodnji fazi v pogajanjih o prevzemu Humane

Walmart je začel razpravljati o morebitni pridobitvi zdravstvene zavarovalce Humana je poročal The Wall Street Journal. Delnice Humane so poskočile za skoraj 12 odstotkov v trgovanju po zaprtju borze.

SRBIJA

50 milijonov EUR za načrtovanje avtoceste Požega-Boljare - Memorandum, podpisan s kitajskim podjetjem CCCC

Podpredsednik vlade in ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič sta včeraj podpisala Memorandum o soglasju o sodelovanju na projektu avtoceste Pozega-Boljare s Kitajsko komunikacijsko gradbeno družbo (CCCC). Kar zadeva gradnjo, je to najtežji del na koridorju 11, dolg 107 km, pomemben pa je ne le za potniški promet, ampak tudi za tovorni promet. Gradnja te avtoceste je bila ocenjena na več kot 1,5 milijarde EUR, kitajska stran pa naj bi ponudila različne možnosti financiranja gradnje - je po podpisu dejal Mihajlovič.
Vir: Ekapija

Fintel Energija pripravljena na prvi IPO v Srbiji

Fintel Energija načrtuje vstop na Beograjsko borzo v mesecu maju. Šlo bo za uresničitev prve IPO (začetne javne ponudbe) v Srbiji po 78 letih. Izvršni direktor Fintel Energia SpA in Fintel Energije Tiziano Giovannetti je na konferenci o predstavitvi projekta "Srbija IPO Go" 27. marca izjavil, da bo potreben postopek zaključen aprila in da bo ponujenih od 15 do 20 odstotkov delnic. Fintel Energija je predhodno napovedala, da namerava z IPO zbrati okrog 15 milijonov evrov. Denar bi porabila za izgradnjo vetrne elektrarne Kosava, s kapaciteto 117 MW.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice