Dnevne novice - 21.03.2018
Objavljeno: 21. 03. 2018

SLOVENIJA

Indeks SBITOP izgubil 0,41 odstotka

Edine delnice SBITOP indeksa, ki so včeraj pridobile so bile delnice Luke Koper (LKPG SV) z 1,67-odstotnim povečanjem svoje vrednosti. Največje pa so izgube delnice Uniorja (UKIG SV, -3,7%) in Gorenja (GRVG SV, -3,39%).

Skupina Salus je lani povečala prihodke in dobičke

Skupina Salus je lani ustvarila 232,7 milijona evrov neto prodaje, kar predstavlja 5,7-odstotno letno povečanje. Čisti dobiček se je povečal za 14,3% na 3,9 milijona EUR. Uprava ocenjuje uspešnost poslovanja in predlaga skupščino delniške družbe Salus, ki bo potekala 20. aprila, dividendo 35 EUR na delnico.
Vir: Salus, LJSE

Zaupanje potrošnikov Slovenije je rahlo upadlo

Slovensko zaupanje potrošnikov se je v marcu 2018 zmanjšalo na -1, od 0 v prejšnjem mesecu. To je najnižji nivo od septembra 2017.

MEDNARODNI TRGI

Pred srečanjem Fed so evropski in ameriški delniški trgi dosegli rast

Dan trgovanja na evropskih borzah je potekel z rastjo na dan pred začetkom dvodnevnega srečanja Ameriške centralne banke (Fed), na katerem naj bi se objavilo prvo letošnje povečanje ključne obrestne mere v Združenih državah Amerike. Menjalni tečaj evra se je nekoliko zmanjšal, potem ko se je zaupanje nemških investitorjev v domače gospodarstvo nekoliko oslabilo. Wall Street se je v torek vrnil v zeleno, potem ko je prodaja družbe Facebook v ponedeljek vplivala na rahlo potopitev trgov. Dow Jones je sicer dosegel 116 točk oz. 0,5 odstotka in sicer dosegel 24727 točk. S&P500 je porasel za 4 točke ali 0,2 odstotka na 2717 točk. Nasdaq je pridobil 20 točk oziroma 0,3 točk in pristal na 7364 točkah na koncu včerajšnjega trgovalne dne.

Amazon je prehitel Alphabeth (bivši Google) po višini svoje tržne vrednosti

Amazon.com Inc. je za kratek čas prehitel konkurenčno podjetje Alphabet Inc. po višini tržne vrednosti. To je znak naraščajočega optimizma vlagateljev glede največjega svetovnega spletnega trgovca na drobno, saj se ta razprostira na nove trge, kot so živilsko blago, zdravstveno zavarovanje in potrošniške naprave. Vrednosti delnic podjetja so se v torek povečale, medtem ko je bila cena podjetja Alphabetha, starša Googla, zelo malo spremenjena. Na trgih v New Yorku je Amazonova tržna kapitalizacija dosegla 762,7 milijarde ameriških dolarjev, pri čemer je Alphabet zaostajal pri 762,3 milijarde ameriških dolarjev visoki tržni kapitalizaciji. Največje podjetje po tržni kapitalizacije pa je še vedno Apple z dobrimi 899 milijardami EUR.

SRBIJA

Naslednji sestanek srbske delegacije z Mednarodnim denarnim skladom bo potekal v Washingtonu od 20. do 22. aprila

Naslednji sestanek z Mednarodnim denarnim skladom bo od 20. do 22. aprila v Washingtonu, srbsko delegacijo pa bo vodil minister za finance Dušan Vujović in guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, je sporočila predsednica vlade Ana Brnabić. Vir: Ekapija

Francoski EDF zainteresiran za projekte hidroenergije v Srbiji

Predstavniki francoske energetske družbe EDF se zanimajo za razvoj večjih projektov z Elektroprivreda Srbije (EPS), še posebej na področju energetike, je po srečanju z delegacijo EDF dejal minister za rudarstvo in energijo Aleksandar Antič.
Vir: Ekapija

Več denarja za financiranje malih in srednje velikih podjetij - CEB odobri posojilo v višini 50 milijonov EUR za dve banki v Srbiji

Razvojna banka Sveta Evrope (CEB) je odobrila osem novih posojil ustanovam v državah članicah Sveta Evrope, vključno s Srbijo, pri čemer bodo dve banki, ki poslujejo na območju Srbije, dobila posojila v višini 50 milijonov EUR. Oba posojila, odobrena na seji Upravnega sveta CEB v Parizu, bodo v petek, 16. marca 2018, usmerjena v poenostavitev poslovanja mikro, malih in srednjih podjetij v Srbiji, je Svet Evrope v ponedeljek , 19. marec.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice