Dnevne novice - 16.03.2018
Objavljeno: 16. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks je včeraj pridobil 0,21 odsotka

SBITOP indeks je prebil mejo 825 točk včeraj, najvišji letošnji nivo je sicer bil 837,16 točk. Včeraj so največ pridobile delnice Gorenja (3,57%) in SaveRe (1,14%). V celotnem tednu pa so največ pridobile delnice SaveRe in Petrola is sicer 3,51 in 2,60 odstotka.

Gospodarska zbornica Slovenje sporočila: Drugi tir je nujnost!

Gospodarska zbornica Slovenje sporočila, da je: »Drugi tir Koper - Divača strateški nacionalni projekt, zato ne sme biti talec politike. Njegova čim hitrejša in kakovostna izgradnja je ključna za dolgoročni razvoj Slovenije«. Dejstvo je, da Slovenija leži na najkrajši in najcenejši poti med dvema glavnima izvoznikoma na svetu (Nemčijo in Kitajsko) in te pozicije ne izkorišča dovolj.

MEDNARODNI TRGI

Pričakovani dobri prihodki in s tem donosi nemških podjetji in s tem nemškega trga

Za investitorje, ki pa imajo preferenco po prevzemanju večjih tveganj pa morda pride bolj v upoštev investiranje v posamezne delnice ob »pravilnem času«. Tako je naprimer podjetje Adidas (ADS GY) v sredo objavilo sovje poslovne izide za zadnje tri mesece leta 2017, delnica je poskočila za približno 12 odstotkov. Naslednji dan je dobre poslovne izide objavilo podjetje Lufthansa, ki tako od včeraj (po objavi letnega poročila za 2017) pa do danes pridobilo 4,35 odstotka. Omenjeni Adidasov donos je izjemno redek dogodek in gre lahko kaj hitro v obratno smer. V prihodnjih dveh, treh mesecih bo imelo kar nekaj nemških podjetij objave svojih poslovnih izidov. Naslednji teden že HeidelbergCement (HEI GY), katerega vrednost delnice zagotovo nebo poskočila za 10 odstotkov v enem dnevu, nam pa znajo dobri poslovni izidi omenjenega podjetja namigniti kaj o gibanju tržne cene podjetja. In tako, dalje podje za podjetjem. Poleg tega pa bo svoje poslovne izide za leto 2017 predstavilo tudi podjetje BMW.

Rahljanje anti-kriznih pravil v ZDA

Ameriški senat je v sredo s 67 za in 31 glasovi proti potrdil spremembe zakona o finančni reformi Dodd-Frank iz leta 2010, ki je bil sprejet za preprečitev izbruha nove velike finančne krize, podobne tisti leta 2008. Večina demokratov je bila proti spremembam, vendar pa jih je 16 vseeno volilo za spremembo zakona.

SRBIJA

BDP je v januarju rastel za 4,2 odstotka, pravi predsednica vlade

Srbska predsednica vlade Ana Brnabič pravi, da se je leto 2018 zelo dobro začelo in da je po podatkih, ki jih poseduje, rast bruto domačega proizvoda januarja znašala 4,2 odstotka. Pričakovana rast BDP za 2018 pa je sicer 3,5 odsotka.
Vir: Ekapija

ENHL: EP Entel je sklenil nova delovna mesta v vrednosti 6,7 milijona EUR

EP Entel, odvisna družba Energoprojekt Holdinga (ENHL), je napovedala, da je v prvem četrtletju 2018 sklenila pomembna nova svetovalna delovna mesta v Srbiji in ZAE v vrednosti 6,7 milijona EUR. Vir: Ekapija, Belex

Srbija in Japonska še naprej sodelujeta na področju energetike - tudi v rudarstvu in geologiji

Minister za rudarstvo in energetiko Srbije Aleksandar Antic in novoimenovani veleposlanik Japonske v Srbiji Junichi Maruyama sta se strinjala, da sta bila sodelovanje vlade Srbije in japonskih podjetij na podrocju energetskih projektov zelo uspešna. Dogovorili so se, da se je realizacija projekta izgradnje naprave za odstranjevanje TENT A v sodelovanju z japonsko agencijo JICA izvajala po načrtu in da bi lahko služila kot primer dobre prakse za prihodnje sodelovanje in znaten prispevek do varstva okolja v Srbiji. Veleposlanik Maruyama je dejal, da je bil zadovoljen s sodelovanjem in izrazil željo, da se bo okrepilo sodelovanje na področju energetske učinkovitosti, pa tudi v rudarstvu in geologiji, je napovedala ministrstvo za rudarstvo in energijo.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice