Dnevne novice - 06.02.2018
Objavljeno: 06. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks je včeraj izgubil 0,15 odstotka

Medtem ko so včeraj svetovni trgi izgubili nekaj več kot štiri odstotke na svojih vrednostih je SBITOP indeks izgubil le 0,15 odstotka. Včeraj so največ pridobile delnice Gorenja (+3.92%), Telekoma Slovenije (+0.69%) in SavaRe (+0.64%).

Gorenje v prodajo Surovine in Gorenja Tiki

Sodeč po poročanju STA bo Gorenje v temu letu prodalo podjetji Surovino in Gorenje Tiki. Surovino naj bi prodali do začetka letošnjega junija, do konca leta pa tudi Gorenje Tiki, ki se ukvarja s proizvodnjo grelnikov.

Slovenija neto izvoznik v 2016

Sodeč po podatkih iz SURS -a je leta 2016 Slovenija izvozila za 25 milijard EUR in uvozila za 24,1 milijard blaga. Trgovinska bilanca je tako pozitivna in znaša 859 milijonov. Slovenija je izvozila za 4 odstotke več blaga kot uvozila v letu 2016. Obenem pa lahko omenimo, da so planirane obresti, ki izvirajo iz dolga proračuna za 2018 v višini 828,2 milijona EUR.

MEDNARODNI TRGI

Več kot 4 odstotna korekcija na ameriških in azijskih trgih - danes znajo slediti tudi evropski

Začetek tedna je zaznamovala več kot 4 odstotna korekcija na ameriških in azijskih trgih. Vsi pomembnejši indeksi so izgubili - SP500( -4,10%), Dow Jones (-4,60%), Nasdaq (-3,78%) in Nikkei(-4,73%).

SRBIJA

Svetovna banka: Ob korenitih reformah je v Srbiji možna tudi 5 odstotna rast

S prodajo podjetji v večinski javni lasti in z ukinitvijo regionalnih trgovinskih ovir bi Srbija lahko podvojila velikost svoje ekonomije v naslednjih dveh desetletjih, sporočajo iz Svetovne banke. Ob potencialni 5 odstotni rasti do podvojitve ekonomije pride v 15 letih.
Vir: Ekapija

Srbiji zagotovljene količine plina

Srbiji naj bi bile zagotovljene potrebne količine plina tudi v primeru, če se Rusija odloči prekiniti dobavo plina preko Ukrajine v letu 2019, trdi generalni direktor PE Srbijagas Dušan Bajatović. Srbija ima namreč podpisana dolgoročne pogodbe z ruskim Gazprom glede dobave plina preko Madžarske je Bajatoić zagotovil Politiki. Razširitev kapacitet obstoječe plinske hrambe v Banatskem Dvoru, kjer se bo dnevno proizvedlo na 10 milijonov kubičnih metrov plina, je zadosti za se porije dnevne potrebe Srbije med najhladnejšimi dnevi.
Vir: Ekapija

Rusi bodo povečali lastništvo v South Stream Serbia AG?

Odbor direktorjev ruskega energetskega giganta Gazproma bo 13. februarja odločal ali povečati lastniški delež v South Stream Serbia AG. Skupno podjetje, ki je bilo ustanovljeno v Švici, katerega namen je izgradnja dela južnega toka pod Črnim morjem, je sedaj v 51 odstotni ruski lasti in 49 odstotni srbski lasti.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice